Technische Analyse olieprijs 

Vrijdag steeg de olieprijs opnieuw, maar ondanks dat naderden ze hun eerste wekelijkse daling in drie weken, omdat zorgen over China's lockdown en inflatie de zorgen over verminderde Russische brandstofvoorraden compenseerden.

De futures op West Texas Intermediate (WTI) in de VS stegen $ 1,55, of 1,5%, tot 107, $ 68 per vat, terwijl de futures voor ruwe Brent-olie $ 1,81 of 1,7% stegen tot $ 109,26 per vat om 05:03 uur.

Brent zal deze week echter naar verwachting met bijna 3% dalen, terwijl WTI naar verwachting met bijna 2% zal dalen.

De markt wordt nog steeds beïnvloed door angsten over een verbod op Russische olie in de Europese Unie, waardoor het aanbod zal verminderen, en zorgen over de volatiele wereldwijde vraag.

Sinds inflatie en agressieve renteverhogingen de Amerikaanse dollar naar het hoogste punt in 20 jaar hebben gebracht, zijn de olieprijsstijgingen beperkt gebleven, aangezien een sterkere dollar olie duurder maakt om in andere valuta's te kopen.

Nadat Moskou deze week sancties had opgelegd aan de Europese vestigingen van staatsbedrijf Gazprom en nadat Oekraïne een belangrijke gasdoorvoerroute had afgesloten, blijven analisten gefocust op de mogelijkheid van een verbod op Russische olie door de Europese Unie.

Analyse 4-uurs grafiek

De 4-uur grafiek toont een licht bullish momentum in de olieprijs. De SMA (groene lijn) met 20 perioden is naar het noorden gedraaid, terwijl de prijs er ruim boven blijft. De SMA met 200 perioden (rode lijn) wijst echter nog steeds lager, terwijl de SMA's met 50 perioden (gele lijn) en 100 perioden (oranje lijn) vlak zijn. Dit geeft aan dat de prijs van ruwe olie over een breed bereik kan blijven schommelen. Momenteel handelt de grondstof net onder de belangrijkste weerstand van $ 108,00. Als de prijs dit niveau doorbreekt, kan deze richting het volgende weerstandsniveau gaan, rond $ 109,20, gevolgd door swing-highs op $ 111,37. Ruwe olie heeft het potentieel om een ​​nieuw hoogtepunt te bereiken als de indicatoren positief worden. Over het algemeen handhaaft het een brede bullish trend en de neerwaartse golf lijkt corrigerend van aard.

Als de prijs daarentegen lager wordt, kan deze dalen in de richting van de 50-periode SMA (gele lijn), wat een stevige steun is rond de $ 105,75. Aan de andere kant, als de beren kracht vinden, kunnen ze  de olieprijs richting de 20-periode (groene lijn) SMA in de buurt van $ 103,90 brengen.

olieprijs grafiek 

Analyse dag-grafiek

De dag-grafiek van de olieprijs vertoont een sterker bullish sentiment dan de 4-uur grafiek. De laatste drie dagen bleef het winst boeken. De prijs klom boven de samenvloeiing van 50-periode (gele lijn) en 20-periode (groene lijn). Dit is een positief teken voor de stieren.

Over het algemeen lijkt de prijs binnen het patroon van de oplopende driehoek te bewegen. Het laat zien dat de olieprijs op zoek is naar een katalysator om uit de driehoek te breken. Hoewel de gebruikelijke uitbraak uit een stijgende driehoek aan de onderkant is, kan deze in beide richtingen barsten vanwege aanhoudende onzekerheid.

Als de uitbraak bullish is, kan de prijs van ruwe olie richting de highs van 5 mei gaan rond $ 111,37, gevolgd door een swing high van 24 maart rond $ 116,64. Aan de andere kant, als de uitbraak bearish is, kan de prijs $ 95,30 bereiken, wat de low is van 25 april. Daarna kan de prijs verder dalen om de volgende steun te testen, rond $ 93,00, wat het dieptepunt was van 11 april dit jaar.

Er kan niets met zekerheid worden gezegd, maar twee technische factoren wijzen op het potentieel van een bearish breakout. De eerste is de stijgende driehoeksformatie, terwijl de tweede het dalende volume is voor de laatste drie bullish prijsbars.

dag-grafiek olieprijs 

Analyse weekgrafiek

De weekgrafiek laat een behoorlijk interessant verhaal zien. In de week vanaf 7 maart bereikte de prijs meerjarige hoogtepunten rond $ 131,00 en begon zich terug te trekken. Als gevolg hiervan vormde de wekelijkse prijsbalk een gigantische bearish pin-balk. Sindsdien schommelt de prijs rond de dieptepunten van de pin-balk. Deze klassieke bearish setup lijkt een consolidatie te vertonen vóór een uitbraak.

De prijs blijft echter sterk ondersteund door de 20-weeks SMA (groene lijn). De bearish bevestiging komt van de consolidatie-uitbraak gevolgd door een weekslot onder de 20-periode SMA. Als niet aan beide voorwaarden wordt voldaan, blijven we binnen het brede bereik bij onze licht bullish vooringenomenheid. In het geval van een neerwaartse uitbraak, kan de prijs de steun testen rond $ 85,00, waarna $ 76,00 als volgende steun in beeld komt. Als alternatief kan de bovenkant weerstand vinden rond $ 116,00 en daarna $ 131,00.

weekgrafiek olieprijs 

Conclusie

Na analyse van de drie grafieken en het lopende recente nieuws, kunnen we concluderen dat de opwaartse trend voor ruwe olie beperkt blijft, terwijl het potentieel voor een neerwaartse uitbraak ook bestaat op de dagelijkse en wekelijkse grafieken. De olieprijs kan blijven consolideren, variërend tussen $ 107 en $ 111 vóór een mogelijke doorbraak.