stijgende olieprijs 

Olie of aardolie is de meest verhandelde grondstof of gewonnen natuurlijke hulpbron, omdat het een essentiële grondstof is die in verschillende sectoren wordt gebruikt. De Verenigde Staten zijn het grootste olie-verbruikende land dat goed is voor ongeveer 20% van de wereldconsumptie, en 2019 is het meest recente jaar met een normaal (pre-pandemie), volledig verbruik. Laten we eens kijken naar de trends in het gebruik van aardolie in 2019 per economische sector in Amerika; 

  • Transport 69%
  • Industrieel 26%
  • Residentieel 3%
  • Commercieel 2%
  • Elektrisch vermogen <1%

Hoewel de bovenvermelde sectorconsumptiegemiddelden voor elk land zullen verschillen, domineren transport en industrieel gebruik altijd het leeuwendeel van de vraag naar olie.

De belangrijkste oliesoorten

Twee soorten aardolie domineren de handel op de grondstoffenmarkt. De eerste heet West Texas Intermediate (WTI). WTI bestaat uit verschillende gemengde Amerikaanse lichte (sweet) ruwe oliën.

Brent-ruwe olie is de tweede aardoliesoort. Het is afkomstig uit de Noordzee in Noordwest-Europa en is een mengsel van lichte ruwe olie (LCO); het is ook geclassificeerd als een “sweet” ruwe olie, maar is niet zo “sweet” of licht als WTI.

Olieprijzen hebben invloed op je zodra je goederen en diensten consumeert, ongeacht je levensstijlkeuzes, carrière, leeftijd, geslacht of locatie. De moderne wereld heeft een onverzadigbaar verlangen naar de grondstof en de vraag naar olie neemt nog steeds toe. De prognoses voor het dagelijkse verbruik voor 2021 geven aan dat we 96,5 miljoen vaten per dag (BPD) zullen gebruiken. Schattingen wijzen ook op een gemiddelde dagelijkse vraag naar olie van 104,1 miljoen BPD in 2026, in lijn met de opwaartse trend sinds 2006.

Het jaar-op-jaar stijgende traject van de vraag naar olie kent tot op heden twee uitzonderingen; De vraag naar olie, in BPD, daalde in 2009 als gevolg van de wereldwijde economische neergang als gevolg van de kredietcrisis van 2008. De andere daling was in 2020, als gevolg van de COVID-19-pandemie die ervoor zorgde dat economieën wereldwijd snel krompen, het stopzetten van internationale reizen en wijdverbreide sluitingen.

Tweejarige olieprijstrend

De gemiddelde olieprijs piekte in november 2019 op $ 65,15, maar in april 2020 daalden ze tot $ 20,16, een prijs die sinds de olie-overvloed van 1998 niet meer is gezien. De prijzen zijn sindsdien hersteld; eind 2020 bedroegen de prijzen gemiddeld $ 51,09. De gemiddelde olieprijs bedroeg eind oktober 2021 $ 83,57 - een hoogtepunt in zes jaar.

Laten we eens kijken naar de redenen achter de prijsbewegingen. We zullen ook toekomstige projecties van de aardolieprijs onderzoeken.

COVID-19, OPEC+-geschillen en ineenstorting van de olieprijs

Veel variabelen hebben invloed op de olieprijs, maar de vraag naar olie is op korte termijn inelastisch. Het wordt zo veel gebruikt en geschikte vervangers zijn ontoereikend. Als consumenten weigeren een hogere aardolieprijs te betalen, zou het huidige economische systeem instorten - ook voor olieproducerende landen een ongewenste uitkomst. De markt zal een dalende vraag vertonen voordat het dat punt bereikt, en de aardolieprijzen zullen zich aanpassen.

De Organisatie van Olie-exporterende Landen en haar bondgenoten, waaronder Rusland (OPEC+), exporteert meer dan 65 procent van de olie die wereldwijd wordt verhandeld en speelt een cruciale rol bij het beheer van de wereldwijde voorraden. Net als de vraag naar aardolie is het olieaanbod over het algemeen inelastisch omdat het duur is om een ​​aardoliebron te sluiten. Maar het machtige OPEC+ oligopolie heeft de flexibiliteit om snel op marktveranderingen te reageren. OPEC+ past het aanbod aan om te voorkomen dat de oliepriis te laag wordt in zeldzame gevallen wanneer de vraag laag is, en verhoogt de productie wanneer een hoge vraag de olieprijs opdrijft. Deze effectieve strategie heeft in 2020 in principe gefaald.

COVID-19 veroorzaakte een drastische vermindering van de vraag naar olie in 2020, aangezien transportsystemen wereldwijd tot stilstand kwamen en fabrieken hun activiteiten opschorten vanwege de geldende lockdown-maatregelen. Tijdens de chaos ontstond een geschil tussen de OPEC en Rusland. De olieprijzen waren in februari 2020 met meer dan 10% gedaald en OPEC+ stemde ermee in de productie te verlagen. Rusland heeft de overeenkomst geschonden omdat het een kans zag om zijn marktaandeel te vergroten, aangezien de lage marktprijs een deel van de schalieolieproductie van zijn concurrent onrendabel zou maken.

Het falen van Rusland om de productie te verminderen, dwong OPEC-lid Saoedi-Arabië om een ​​hoger percentage van de productieverlaging van het oligopolie op te vangen. Begin maart 2020 hebben de Saoedi's, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten besloten de bezuinigingen terug te draaien als vergeldingsmaatregel tegen Rusland. Het toegenomen aanbod in een oververzadigde markt, met opslagruimte die de capaciteit al overschreed, zorgde ervoor dat de olieprijzen op 20 april op de intraday-futuresmarkt in negatief gebied daalden. Bij ieder vat olie kreeg men toen dus geld toe.

COVID-19 vaccinaties en herstel

In juni begonnen de olieprijzen tekenen van herstel te vertonen. China was in april begonnen met heropenen, maar de heropleving van COVID-19-gevallen en de opkomst van varianten plus reisbeperkingen vertraagden het herstel. Zowel het Internationaal Energie Agentschap (IEA) als de OPEC hebben hun prognose voor de vraag naar aardolie voor 2020 naar beneden bijgesteld.

Toen november 2020 naderde, verscheen er een zilveren randje aan de horizon met nieuws over de ontwikkeling van meerdere COVID-19-vaccins en het doel om begin 2021 met vaccinaties te beginnen. Sindsdien is er een duidelijk patroon zichtbaar met olie die elk kwartaal ten minste $ 10 aan gemiddelde prijsstijgingen behaalde. Bezuinigingen op het aanbod en een sterke vraag verklaren de trend; de wereldhandel is terug, en fabrikanten hebben ruimte om nieuwe bestellingen aan te nemen en eerder niet-uitgevoerde bestellingen in te halen. Het transport van grondstoffen, goederen en mensen blijft ook opveren.

Olieprijsprojecties

Damian Courvalin, Head of Energy Research & Senior Commodity Strategist bij Goldman Sachs, is een van de nieuwste experts die de olieprijsprognoses deelt. Hij vertelde medio oktober aan CNBC's “Street signs Asia” dat een aanhoudend hoge olieprijs het vooruitzicht blijft voor de komende jaren, aangezien de vraag herstelt terwijl het aanbod krap blijft.

"Dit is geen voorbijgaande winterschok zoals het zou kunnen zijn voor gas. Dit is eigenlijk het begin van een significante opwaardering van de olieprijs. De fundamenten ondersteunen eigenlijk het beeld van veel hogere prijzen, meer dan we hebben gezien sinds 2014."

De voorspelling van Goldman Sachs voor ruwe Brent-olie is $ 90 per vat voor het einde van het jaar, met een verwachte olieprijs van $ 85 voor de komende jaren. Morgan Stanley verhoogde zijn olieprijsprojectie op lange termijn van $ 10 naar $ 70, en BNP Paribas voorspelt ruwe olieprijzen dicht bij $ 80 in 2023. RBC Capital Markets is nog een andere financiële grootmacht die verwacht dat olie een bullish run zal maken.

Sommige experts zullen je off the record vertellen dat ze verwachten dat de korte termijn olieprijzen de komende twee tot vijf jaar zullen wedijveren met de recordhoogten van 2008 op basis van de huidige fundamentals. Destijds werd olie verhandeld tegen een gemiddelde van $ 175.

De handel is hersteld en de industriële en reissectoren blijven groeien. De wereldwijde oliereserves zullen toenemen als gevolg van de prijsstijgingen van aardolie. Hogere prijzen zullen voorheen onrendabele aardoliebronnen winstgevend maken, maar het kan enige tijd duren voordat het aanbod de vraag inhaalt.

Oliemaatschappijen blijven hun steentje bijdragen om hun duurzaamheidscijfers te verbeteren, de opwarming van de aarde te compenseren en de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen. BP, Shell, Total, Repsol en Equinor hebben allemaal doelstellingen voor een netto nulemissie voor 2050. Aardoliebedrijven en andere belanghebbenden in de sector dragen aanzienlijke bedragen bij aan het planten van bomen in het Amazone-regenwoud en andere delen van de wereld. Ze dragen actief bij aan en nemen deel aan verschillende CO2-reducerende activiteiten.

Winst en risico bij oliespeculatie

Je kan WTI kopen tegen de huidige markt- of spotprijs van $ 81,30 per vat. Brent olie kost momenteel $ 81,29 per vat. Om je risico te vergroten en mogelijk je winst te maximaliseren, kan je speculeren op stijgende of dalende olieprijzen door middel van contracts for difference (CFD's) of handel in oliefutures (futures).

CFD's en futures zijn vergelijkbaar; het zijn derivaten die hefboomvoordelen bieden die volledige marktblootstelling voor uw eerste storting mogelijk maken. Hefboomwerking kan je winst en verlies vermenigvuldigen, dus is het belangrijk het risico goed in de gaten te houden.

Natuurlijk zijn er verschillen. Je handelt in futures op beurzen, maar krijgt rechtstreeks toegang tot CFD-handel bij CFD-brokers zoals Plus500*. Andere verschillen liggen in de financiering en liquiditeit van elke optie. Het is gemakkelijker om CFD-orders uitgevoerd te krijgen en ze zijn minder complex met lagere toetredingsdrempels en lagere kosten dan futures-contracten.

Conclusie

Olie blijft de belangrijkste grondstof voor speculatie op de korte en middellange termijn vanwege de aanzienlijke kans op grote winsten. Aardolie ondersteunt nog steeds de wereldeconomie en drijft de industriële en transportsectoren aan die blijven groeien.

Olie-alternatieven komen maar langzaam op gang en we zijn tientallen jaren verwijderd van het vullen van de gapende leegte die zou ontstaan ​​als olie uit de wereldhandel zou worden verwijderd. Relatieve geopolitieke stabiliteit, toenemende vraag en gezond aanbodbeheer zullen ervoor zorgen dat de olieprijs z’n opwaartse traject kan handhaven.

Het doen van adequaat onderzoek en analyse kan elke belegger voorbereiden op de riskante maar lonende speculatie-ervaring. Het interessante aan oliespeculatie is dat je ook geld kunt verdienen door te speculeren op een daling van de aardolieprijs. Mochten er factoren optreden die ervoor zorgen dat de olieprijs daalt, dan profiteer je ervan als je onderzoek en analyse hadden uitgewezen dat de prijzen zouden dalen en je die positie had ingenomen.

Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend een Plus500 demo-account* aan en begin zonder risico te oefenen; het gebruik van een demo-account is een goede eerste stap op op weg naar de oliehandel met echt geld.

 

 

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

 

Referenties

https://finance.yahoo.com/news/oil-prices-remain-high-years-000000596.html

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-20/the-oil-price-crash-in-one-word-inelasticity

https://www.bls.gov/opub/mlr/2020/article/from-the-barrel-to-the-pump.htm

https://www.cnbc.com/2021/10/14/goldman-sees-sustained-high-prices-for-oil-in-the-coming-year.html

https://www.investopedia.com/terms/c/commodity-market.asp

https://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart

https://www.nsenergybusiness.com/features/oil-companies-net-zero/

https://www.statista.com/statistics/271823/daily-global-crude-oil-demand-since-2006/